Gårdens besökare

På dessa sidor har vi samlat smittskyddsråd för dig som i yrket besöker gårdar med uppfödning av djur för livsmedel. Genom allmänna förebyggande smittskyddrutiner kan du minska risken för att sprida smittämnen, däribland antibiotikaresistenta bakterier, mellan djurbesättningar.

>> Se filmen om rutiner vid gårdsbesök

>> Läs smittskyddsråden för gårdsbesök

>> Läs om spridning av antibiotikaresistenta bakterier mellan djur och människor

Människor som smittspridare

Människor som kommer i kontakt med djur i flera besättningar riskerar att föra smitta mellan gårdarna. Smittämne och smittsamt material kan till exempel fastna på händer, kläder och skor. Även verktyg, redskap och andra saker som förs in i djurutrymmena kan utgöra en smittrisk. Inte minst gäller detta sådan utrustning som används djurnära, såsom klippmaskin eller verkstol.

  

Klicka på bilderna för mer information om smittspridning via människor.

Zoonoser - sjukdomar som sprids mellan djur och människor 

Det finns även smittämnen som kan spridas mellan djur och människor, så kallade zoonotiska smittämnen. Några exempel på sådana är tarmbakterierna salmonella och EHEC samt den antibiotikaresistenta MRSA-bakterien.

Regelverk

I Jordbruksverkets föreskrifter om förebyggande åtgärder för att förhindra spridning av zoonoser  och andra smittämnen (K112) finns bland annat allmänna hygienregler. Enligt dessa regler är djurhållaren skyldig att erbjuda möjlighet till handtvätt med varmt och kallt vatten samt flytande tvål. Torkmöjligheter i form av exempelvis pappershanddukar bör också tillhandahållas, och helst även handsprit.

Djurhållaren ska se till att besökare använder rena skyddskläder och skor/skoskydd vid vistelse i djurutrymmena. Sådana skyddskläder kan vara exempelvis engångsoverall och robusta skoskydd eller gårdens egna, rena kläder och stövlar. Besökare kan även använda egna, rena skyddskläder och väl rengjorda skor. Tänk på att viss smittskyddsprogram kan ställa högre krav. I besättningar anslutna till Smittsäkrad Besättning Gris skall dock alltid besättningsegna kläder och skodon, eller i undantagsfall skyddskläder av engångskaratär, användas.

Du kan läsa mer om hygienreglerna på Jordbruksverkets webbplats

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår